Barion Pixel

Mi számít normálisnak, mennyi az ideális együttlét egy párkapcsolatban?

Egy erősen túl szexualizált világban élünk, ahol még a banki kölcsönt is szexualitással próbálják meg eladni, és bár a szex valóban fontos része az életünknek, és meghatározó bázisa a kapcsolatunknak, ez félrevezető is lehet: sokkal többször jön szembe velünk az utcán, a Facebookon, a tv-ben és a beszélgetéseinkben, mint amekkora szerepet valóban játszik a mindennapjainkban.

Az a helyzet, hogy az emberek többsége túlhajtja magát, és este hullafáradtan esik be az ágyba, ahol már csak aludni szeretne. Sokat stresszel, keveset és rosszul eszik, ezért a nap végére fáj a feje vagy a hasa. Sokan nem szeretik a testüket, és rejtegetni próbálják. Aztán jönnek a baráti beszélgetések és a közvélemény kutatások, ahol ciki lenne bevallani, hogy háááát… És ezért egy picit talán füllentenek, amikor arra kérdésre válaszolnak, hogy milyen gyakran szexelnek. Vagy a vágyaikat írják be a valóság helyett.

Ahányszor mindketten, kölcsönösen kívánjátok.

Az a normális, amit egy pár tagjai annak éreznek. Van olyan is, hogy mindketten többet szeretnének együtt lenni, de épp a fenti okok miatt nem jön össze. Akkor, de csakis akkor, ha ez közös vágy és igény, lehet tudatosan figyelni arra, hogy többször tudjanak alkalmat teremteni az együttlétekre. De ha ez nincs, akkor csak azért ne szexelj a pároddal, mert a többiek a saját bevallásuk szerint többször szoktak – elvégre alapvetően azért csináljátok, hogy nektek jó legyen, nem igaz?

Miért nem szexelünk már annyit a párommal, mint régen?

Megvan az az érzés, amikor évek után lecseréled a megszokott parfümödet, és az első hetekben egész nap érzed, ahogy körbeleng az új illata? Aztán megszokod, és már akkor sem tudatosítod az illatát, amikor magadra fújod. Gyakran ez történik a kapcsolatainkkal is: tényként kezeljük, hogy a másik ott van, és elfelejtjük értékelni, elfelejtünk rácsodálkozni, és elfelejtünk kapcsolódni. Észre sem vesszük, amit a szerelmünk elején a hormonháztartásunk tesz értünk, csak a hiánya tűnik fel idővel. De még ilyenkor is megtehetjük, hogy átvesszük a feladatait. Megtanulhatunk megint egymásra figyelni, érdeklődni egymás iránt, ünnepeket varázsolni a hétköznapokból, tudatosan több, minőségi időt együtt tölteni… És türelmet gyakorolni.

Mert egy hosszabb kapcsolatban lesznek néha olyan életszakaszok, amikor természetes, hogy a szex hátrébb kerül a fontossági listánkon – okozhatja ezt betegség, egy stresszesebb időszak, munkahelyváltás, krízis, kiégés, egy lustább évszak és még millió más dolog. Ilyenkor terhes lehet, ha egy újabb elvárásként nehezedik ránk, hogy még az ágyban is „teljesíteni kell”. De ha két ember tud nyíltan beszélni arról, hogy min megy keresztül, hogy mi zajlik benne, hogy hogyan tudják egymást segíteni a nehezebb időszakokban, akkor jó eséllyel egymásban és a kapcsolatukban is megerősödve kerülnek ki belőle – az pedig a hálószobában is érződni fog.

Forrás: Yelon